Meld je gratis aan

Review: Canon 5D MK2 versus Canon 5D MK3

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Zoom.nl forum index -> Gebruikersreviews
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: wo jul 18, 2012 23:03    Onderwerp: Review: Canon 5D MK2 versus Canon 5D MK3 Reageer met quote

Loont het zich om van een Canon 5D MK2 over te stappen op een Canon 5D MK3? Of, als je nog geen gelukkige eigenaar bent van één van deze 2 camera's, welke camera is dan de beste koop? Bij beide vraagstukken gaat het erom of de flinke meerprijs van de Canon 5D MK3 t.o.v. de Canon 5D MK2 gerechtvaardigd is.


Met de Canon 5D MK2 heb ik ongeveer 3 jaar gefotografeerd en met de Canon 5D MK3 slechts 4 maanden. De 5D MK2 heeft heel wat verre oorden gezien maar werd ook ingezet bij studiofotografie en bij bedrijfsfotografie. En één keer werd deze camera gebruikt bij paardenwedstrijden en een aantal keer bij de verslaglegging van concerten. De 5D MK3 is nog niet erg bereisd en is ingezet in de studio, bij bedrijfsfotografie en bij het maken van filmpjes. Slechts één maal is er een concert mee gefotografeerd. Als lenzen zijn bij beide camera's gebruikt een Canon 70-200 mm 2.8 II, een Canon 70-200 mm 4.0 IS, een Canon 16-35 mm 2.8 II, een Canon 100 mm 2.8 L IS en een Sigma 150 mm 2.8 Macro.


Vormgeving camerahuis
In eerste instantie lijken de 2 camerahuizen sterk op elkaar. Pak je beide camera's op dan voel je meteen een groot verschil. De bekleding van de 5D MK3 is net wat stroever en voelt daardoor wat plezieriger aan. De knoppen van de 5D MK3 voelen allemaal wat degelijker aan en de functie knop links is vergrendeld tegen ongewenst verdraaien.
Die malle aan/uit schakelaar van de 5D MK2 is gelukkig vervangen door een handiger exemplaar die om de functieknop heen zit. Hoewel, een Canon hoef je nooit uit te zetten is mijn ervaring. Zelfs langdurig aan houden vermindert niet de accu capaciteit. En voor de overstappers van MK2 naar MK3 onder ons, handig is dat dezelfde accu gebruikt wordt.
Een grote verbetering is dat nu 2 geheugenkaarten tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Canon claimt dat de 5D MK3 beter afgedicht is tegen (spat) water. Mijn 5D MK2 is niet ten onder gegaan aan sneeuw, woestijnzand en tropisch oerwoud. Over de 5D MK3 kan ik op dit vlak nog niets vermelden.


Conclusie Vormgeving camerahuis. Aan het camerahuis is meer veranderd dan je in eerste instantie ziet. Het zijn allemaal kleine zaken die net wat verbeterd zijn en door het andere gevoel dat de grip en de knoppen geeft voelt de Canon 5D MK3 meer profi aan. Dat wordt versterkt door de mogelijkheid van 2 geheugenkaarten.


De achterkant en het menu
Achterop de camera van de 5D MK3 komen we een paar belangrijke veranderen tegen. Ik ga ze niet allemaal noemen maar het is toch een heel rijtje:
Scherm. Het scherm van de 5D MK3 is 28% groter
Q toets. Hiermee activeer je het grote scherm waarop je in 1 oog opslag de belangrijkste instellingen ziet. Deze kan je vervolgens gemakkelijk wijzigen. Deze knop kennen we al van veel andere camera's
Rate toets. Hiermee kan je bestanden waarderen met sterren.
Vergroottoets. Druk je op die toets dan wordt het beeld meteen vergroot en in het menu kan je instellen hoe sterk die vergroting is. Handig is dat meteen ingezoomd wordt op het punt waarop je scherpgesteld hebt
Beeldstijltoets. Met deze toets kan je 2 beelden tegelijkertijd op het scherm zien en vergelijken. Ook gebruik je deze toets voor HDR fotografie
Video knop. Hiermee, en niet met de functie knop zoals bij de 5D MK2, activeer je de video modus. Met de 5D MK2 heb ik geen filmpjes gemaakt, met de 5D MK3 wel. Beide camera's kunnen niet tijdens het filmen scherpstellen, de Canon 650D kent deze mogelijkheid wel

Los van de knoppen, het menu is anders ingedeeld; de tabbladen werken heel overzichtelijk. Ben je een 30D, een 40D of een 50D gewend dan stap je snel over naar de 5D MK2. Bij de 5D MK3 moet je even aan een aantal zaken wennen maar dan blijkt dat het menu zeer overzichtelijk is.
Eindelijk zit er een instelbaar raster in de zoeker en dat doet me herinneren aan de Nikon F100 van vorige eeuw.


Conclusie achterklant en menu. Canon heeft het menu onder de loep genomen en het menu van de 5D MK3 is wat toegankelijker, en daardoor sneller te bedienen, dan het menu van de 5D MK2. Maar ook op een ander punt is snelheidswinst geboekt. Een deel van de camerafuncties heeft te maken met het bekijken en beoordelen van de digitale bestanden. Op dat gebied kan je met de 5D MK3 sneller werken dan met de 5D MK2. Je kan sneller beslissen of je een bestand kan weggooien of moet bewaren. In de nabewerkingtijd waarbij veel bestanden beoordeeld moeten worden, denk daarbij aan een trouwreportage, scheelt dat in tijd.


De sluiter en het aantal beelden per seconde
De Canon 5D MK2 werd meer als landschapscamera en studiocamera dan als sportcamera verkocht. Dat heeft te maken met het beperkte maximaal aantal beelden per seconde en met de autofocus prestaties.
Het sluitergeruis van de Canon 5D MK3 is iets toegenomen ten opzichte van de 5D MK2. Echter, zet je de 5D MK3 in de stille stand dan is de 5D MK3 plotseling verworden tot een stille camera. Het aantal beelden per seconde is van krap 4 tot 6 toegenomen. Een andere verbetering is de shutterlag; deze is verkort.


Conclusie sluiter en aantal beelden per seconde
De 5D MK3 voelt totaal anders aan dan de Canon 5D MK2. Het lijkt erop dat de camera veel sneller af gaat en dat de tijd dat de zoeker donker is, korter is. De stille stand heb ik onverwacht vaak gebruikt. Niet alleen bij concert fotografie maar ook bijvoorbeeld in de studio. Communicatie met het model vind ik dan belangrijk en ik wil dan niet te veel herrie aan mijn kop hebben.


De autofocus
Over de AF prestaties van de Canon 5D MK2 is veel geschreven. Kort door de bocht, de 5D MK2 is, wat betreft AF, gewoon een 5D Classic en dat was weer een wat opgewarmde en vergrootte Canon 30D. Ik heb met de prestaties van de Canon 5D MK2 leren leven. Met de Canon 70-200 4.0 had ik meer missers dan met de Canon 70-200 2.8 II. En het aantal 'keepers' ging verder omhoog toen ik alleen nog maar het centrale AF veldje ging gebruiken. Maar dat betekende wel dat nagenoeg elke foto 'geherkaderd' moest worden.
De Canon 5D MK3 heeft maar liefst 61 AF veldjes en geen 9 AF veldjes zoals de 5D MK2 heeft. Handig is dat die 61 AF veldjes veel beter verspreid zijn over het zoekerbeeld. Tijdens het maken van bijgaande foto is het AF veldje gekozen precies op de schaaf tussen de 2 handen in. Onhandig is dat het geselecteerde AF veldje niet rood omrand is; de zichtbaarheid had beter gekund.

Uit onze AF snelheidsmetingen blijkt dat de Canon 5D MK3 40% minder tijd nodig heeft dan de 5D MK2 om van 15 meter naar 1,5 meter scherp te stellen bij gebruik van een Canon 70-200 mm


Conclusie AF. Het AF systeem van de 5D MK3 is van grote klasse en het aantal missers, door slecht functionerende AF, is zeer klein. Ook bij weinig licht, denk daarbij aan concertfotografie, heb ik heel weinig missers. Daarnaast werkt het zeer handig dat je heel precies één van de vele AF veldjes kan selecteren en gebruiken. De 5D MK3 kan ingezet worden bij tal van sporten, de 5D MK2 alleen bij dammen of schaken.


Beeldkwaliteit, de praktijk
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er zijn maar heel weinig foto's waarbij je aan de foto kan zien of die gemaakt is met een Canon 5D MK2 of met een Canon 5D MK3. Bij hogere ISO waarden zie je bij de 5D MK3 minder ruis en het verschil bedraagt ongeveer 1 stop. Je kan nu gerust een A3+ afdruk maken met als basis een 6.400 of eventueel 12.800 ISO bestand.
De indruk die ik heb is dat het belichten, bij hoge contrasten, bij de 5D MK3 gemakkelijker gaat, ik hoef me minder zorgen te maken over clipping van de hoge lichten. Of dat komt door een verbeterd lichtmeetsysteem of dat dat komt door een wat hoger bruikbaar dynamisch bereik, zie meetgegevens van Imatest, dat maakt me niet zoveel uit.


Conclusie beeldkwaliteit praktijk. Het verschil in beeldkwaliteit tussen deze 2 camera's is klein. Allee bij hogere ISO waarden zie je verschillen, deze bedragen ongeveer 1 stop. De praktijk laat tevens zien dat je bij de 5D MK3 wat minder last hebt van clipping bij hoge contrasten en dat betekent dat je vaker blindelings kan vertrouwen op de lichtmeter van de 5D MK3.


Conclusie
Wanneer je naar de beelden kijkt die je met een Canon 5D MK2 kijkt dan kom je tot de conclusie dat de Canon 5D MK2 een fantastische camera is. Relatief weinig ruis en in de nabewerking hoef je slechts zelden de kleuren aan te passen. Gebruik je een camera vaak bij hogere ISO waarden, vanaf 1.600 ISO, dan biedt de Canon 5D MK3 voordelen, de winst bedraagt pakweg 1 stop. Misschien nog belangrijker, de 5D MK3 kan beter met hoge contrasten omgaan dan de 5D MK2.
Heb je echter een tijdje met de Canon 5D MK3 gewerkt, dan komt, door de vele extra mogelijkheden en kleine verbeteringen, de 5D MK2 wat archaïsch over. Want een raster in je zoeker is wel heel handig en de keuzemogelijkheid uit 61 goed werkende AF veldjes zorgt ervoor dat de kans op een scherpte foto sterk toegenomen is. En vervolgens bespaar je bij de Canon 5D MK3 tijd bij het bekijken van de fotobestanden op de camera.
Kortom, de winst aan beeldkwaliteit is gering, de kans op geslaagde opnamen is, afhankelijk van de tak van sport, flink toegenomen en de bewerkingstijd is afgenomen. Voor veel mensen is de forse meerprijs van de Canon 5D MK3 ten opzichte van de Canon 5D MK2 zeker terug te verdienen!


Voor de hele tekst:


http://www.camerastuffreview.com/nl/canon-cameratest/canon-5dmk2-versus-canon-5d-mk3
_________________
www.annohuidekoper.nl voor fotoreis Bali en fotoweek Frankrijk
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
BerichtGeplaatst: wo jul 18, 2012 23:09    Onderwerp: Reageer met quote

mooie review Annoh

Wat ik eigenlijk een beetje mis is het grootste verschil.

de film functie.. die is toch wel intens veel beter van de 5d3 dan de 5d2.
maar dat is iets wat voor fotografie niet uit maakt..
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
BerichtGeplaatst: wo jul 18, 2012 23:12    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb in mijn tekst aangegeven dat ik met de 5D MK2 nooit gefilmd heb. Dus ik kan daar geen uitspraken, vanuit de praktijk, ovrt doen.

Maar, je zal zeker gelijk hebben!
_________________
www.annohuidekoper.nl voor fotoreis Bali en fotoweek Frankrijk
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
BerichtGeplaatst: do aug 02, 2012 07:10    Onderwerp: Reageer met quote

bedankt voor je moeite voor deze review Annoh.
zelf vroeg ik me al eens af wat de "grote" verschillen zouden zijn... hier kom ik zeker verder mee.

bedankt!
mvg Martijn
_________________
Canon 5D-MIII+BG en een Canon 7D+BG 50mm canon Canon 24-70 Canon 16-35 2.8 Sigma 70-200 2.8 Sigma 100-400 Canon L 10-15 Sigma 100 mm 2.8 Canon 430 en 580ll en er is nog zooooo veel wat ik wil hebben.....iemand iets over??
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    Zoom.nl forum index -> Gebruikersreviews Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls