Ga naar inhoud

Lenjan

Lid
  • Aantal items

    435
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    55

Berichten die geplaatst zijn door Lenjan

  1. Ik doe het vooral omdat ik het niet mooi vind. Bovendien heb je te maken met led licht waarvan je witbalans wel eens van slag wil raken.

    https://www.kamera-express.nl/eventfotografie-nabewerken

    Ik probeer toch wel altijd een beetje normale huidskleur te krijgen.Wat je fotografen vaak ziet doen is omzetten naar zwart/wit maar ik probeer het toch altijd zoveel mogelijk in kleur te houden. De ene keer zet ik de witbalans volledig om, maar soms ook alleen van de muzikant (d.m.v. van onderwerp of persoon selectie) en heel soms maak ik gebruik van het neuralfilter Vullen met kleur

    Maar er zijn uitzonderingen. B.v. als de muziekanten zich groen schminken zoals hier.😉

  2. Persoonlijk gebruik ik binnen bijna nooit een automatische stand, maar juist alles handmatig (tenzij het o.a. tijdens de popronde in een kroegje is waar alleen een paar lampen branden die verder niet veranderen en b.v. de drummer achterin minder licht zit dan de frontman voorman). Vaak zie je in poppodia dat je opeens veel tegenlicht hebt en het frontlicht min of meer gelijk blijft. Op een automatische stand was dit een silhouet geworden. Als je de instellingen moet wijzigen maak je een keuze tussen het aanpassen van de sluitertijd of je ISO, afhankelijk van hoe hoog je ISO is of hoe krap je sluitertijd.

    Op een buitenfestival kies ik zolang het daglicht de bovenhand heeft boven het podiumlicht altijd een automatische stand (Av). In dat geval kan je altijd snel anticiperen als er achter je in het publiek iets leuks gebeurt. Wees je dus ook altijd bewust wat er achter je in het publiek gebeurt.

    Ik schiet nooit 1 foto maar heb hem altijd op continu opname staan en schiet meestal een serie van 3 en kies daar de beste uit. Daarbij let ik altijd op de gezichtsuitdrukking. Op de eerste foto zijn de de ogen b.v. net half dicht en op de laatste open.

    Zoals Jan hierboven al aangaf zit je regelmatig rond de 1/125 ste met je sluitertijd of nog langer. Dit is te lang om snelle beweging te bevriezen. Echter moet je vaak een compromis maken. ISO toch maar hoger dan gewenst of de sluitertijd iets langer. Wees je er in dat laatste geval altijd van bewust dat niet iedere foto scherp zal zijn. Dus schiet in dat geval een paar extra foto's b.v. een lange serie serie dan 3. Heb voor 3voor12 in situaties gestaan waarbij je zat op ISO 12.800, sluitertijd 1/40 ste op f1.4. In dat geval heb je veel foto's die de prullenbak in kunnen.

    Wees niet te bang voor hoge ISO's. Belangrijkste is dat jij met mooie scherpe foto's thuis komt. Heb van de bands regelmatig de reactie gehad " mooi met die korrel" 

    Kader je foto's niet te krap. Soms wil je een foto achteraf recht zetten (of juist meer scheef). Het zou jammer zijn als je dan b.v. net een puntje van de gitaarhals moet afsnijden. Probeer ook niet altijd de perfecte belichte te realiseren. Soms is het belangrijker om een leuke actie op het podium vast te leggen. Als je belichting maar tussen bepaalde grenzen zit (niet veel te donker en niet overbelicht) kan je dat altijd corrigeren in de nabewerking. Het zoiu jammer zijn als je die actie net mist terwijl jij nog aan je instellingen zit te draaien.

    En dan als laatste: bekwaam je in de nabewerking. Gezichten kunnen alle kleuren van de regenboog hebben. Of de spot is net te laag gericht (gezicht te donker). Ik probeer dat altijd te corrigeren. Soms gooi ik de kleuren volledig om om b.v groene of paarse gezichten te corrigeren.

    • Like 1
  3. 2 uren geleden, in2lapland zei:

    de camera/body is het begin

    in mijn ogen verkeerde weg 

    Principieel kijk je eerst naar:
    1. wat wil ik fotografisch gaan vastleggen en met welke visie
    2. welke objectieven passen daarbij
    3. welke accessoires denk ik nodig te hebben
    4. welke body past daar dan bij

    bij stap 4 zal je - heb ik zo mijn vermoedens - waarschijnlijk uitkomen op een systeem camera.




     

    Zo verkeerd is die weg niet in mijn ogen. Zeker niet als je een dure lens wil aanschaffen. Ik zou me zeker eerst de vraag stellen ga ik nog geld steken in verouderde techniek. Nieuw DSLR camera's zullen er niet meer gemaakt worden. Nieuwe objectieven ook niet.

    En als je deze keuze hebt gemaakt komt jouw lijstje aan bod.😉

    • Like 1
    • Thanks 1
  4. "It manages your digital negatives in a database, lets you view them through a zoomable lighttable and enables you to develop raw images and enhance them."

    Oftewel eerder zoiets als Lightroom Classic dan Adobe Bridge.

    • Like 1
  5. 3 uren geleden, WheelieNick zei:

    Ik ben in bezit van een Nikon D3200, welke natuurlijk over een x1.5 crop factor beschikt. Ik fotografeer veelal stadsgezichten met mijn 18-55mm lens, maar de 18 wordt door de crop factor natuurlijk al een 27. 

     

    Als ik er nou een 10-20 lens op zet, zou ik dan echt verschil merken of is dat echt verwaarloosbaar met een crop camera en kan ik beter gaan sparen voor een full frame? 

    Ja, je zal zeker een groot verschil zien!

    • Like 1
  6. Nogmaals nog maar even voor de zekerheid zoals @renekuipers al aangaf: Fotografeer je met een Canon camera in combinatie met een Sigma lens, zet dan de Lensafwijkingscorrectie in de camera uit. Vooral als je in jpeg fotografeert.

    Heb dit soort ringen zelf ook gehad en dacht dat ik de hele serie kon weggooien die ik met mijn Sigma geschoten gehad. Gelukkig waren die ringen alleen te zien in de voorvertoning van de ingebakken jpeg in het Raw bestand, maar je hebt een probleem als je in jpeg fotografeert.

  7. Adobe adviseert nog even te wachten met het installeren van de update naar Sonoma 14.2. Deze update zorgt er voor dat Lightroom niet meer kan importeren van externe gevensdragers. Ook tetering zou niet meer werken. Er wordt samen met Apple gezocht naar een oplossing.

    Workaround voor het importeren van foto's is deze eerst te kopiëren naar de harde schijf en vanaf daar te importeren in Lichtroom.

    https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-discussions/alert-it-isn-t-recommended-to-upgrade-to-macos-sonoma-14-2-0-for-lrc-customers/td-p/14293731 

  8. En een voordeel van zelf geschoten luchten is als je die een beetje georganiseerd hebt opgeslagen je ongeveer weet waar je een lucht moet zoeken die een bij de voorgrond past,;-)

    Overigens is het verstandig om als je je foto's bewerkt hebt er even bij weg te lopen en ze op een later moment even terug te kijken om te controleren op foutjes.😉

    • Like 2
×
×
  • Nieuwe aanmaken...