Ga naar inhoud

Een goede macrolens voor een hobbyist.


wesselink_zoom

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

Mijn naam is Nicole en ik woon aan de rand van de Veluwe. Van kindaf aan ben ik een enorme natuurliefhebber. Tijdens een vakantie maak ik veel foto's van dieren en planten (mijn vriend doet de landschappen). Ik had een Canon 400D met een Tamron 16-300 lens met macrofunctie. Deze lens is kapot gevallen.

Omdat de camera al behoorlijk oud was, heb ik een Canon 250D gekocht met een telelens (voor vogels). Nu wil ik graag een macrolens aanschaffen, maar heb geen idee wat een geschikte zou zijn. Moet ik een 1:1 of een 2:1 lens nemen? Een brandpuntsafstand van een meter lijkt me wel goed, vooral voor vlinders. En een scherpstelafstand van rond de 30 cm klinkt ook redelijk. Of misschien hebben jullie daar andere ideeën over? Ik laat me graag adviseren, want ik wil me graag gaan toeleggen op macrofotografie. Ik heb een gallerei aangemaakt, mat wat 'kiekjes'maar dan weten jullie een beetje wat ik mooi vind om te doen. Ik heb nog veel meer foto's van sprinkhanen en vliegen, maar die kon ik niet zo snel vinden.

Groet, Nicole

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tussenringen zijn inderdaad een mooie en goedkope optie om mee te beginnen, ik en daar ook mee gestart en gebruik ze nog regelmatig met mijn 100mm macro lens om nog wat dichterbij te kunnen gaan. Als je vooral voor vlinders gaat en toch echt een lens wilt aanschaffen zou ik gaan voor iets in de 100 range (canon heeft een mooie 100mm f2.8 maar de 105 f2.8 van sigma is ook prima) Laowa heeft hele mooie macro lenzen maar veel zijn analoog en enkel geschikt voor macro opnamen waar een 100mm ook gebruikt kan worden als portretlens dus als je net begint met macro zou ik voor de flexibelere lens gaan (of gewoon eerst eens proberen met tussenringen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank HPJM en Stephanie71,

Probleem is dat ik alleen een nieuwe telelens heb. De oude lenzen zijn 18-55 (2011) en 28-105 (2006?). Met de 18-55 zou je macrofoto's kunnen maken, maar dat moet ik dan  eerst eens proberen met de EOS 250D. Kijken of ze mooi scherp zijn. Misschien dat er een ring tussen kan.

Fijn om te weten dat een 100 range voldoende is. Ik had deze in gedachte: Sigma 105mm, F/2.8 EX DG Macro OS HSM Samyang 100mm F/2.8 ED UMC Macro en de Sigma 70mm, F/2.8 DG Macro. 

groet, Nicole

20230507_142549.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt met die 'oude' lenzen en een set tussenringen prima aan de slag met macro, dan kun je later alsnog bekijken of je een aparte macro lens wilt aanschaffen. Lenzen moet je niet te snel afschrijven, glas gaat over het algemeen heel wat langer mee dan een camera body dus als ze op je 'nieuwe' body passen kun je ze prima blijven gebruiken. Als ik het goed zie 0,28 minimale scherpstelafstand voor de 18-55, dat is voldoende voor close-up , voor echt macro wil je er dichter op kunnen, dat kan dus met tussenringen. Als je de smaak te pakken hebt wil je waarschijnlijk toch nog meer dus ik zou als ik jou was het eerst eens met tussenringen proberen.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...