Ga naar inhoud

Automotive advertentiefoto's maken: waar te beginnen?


Aanbevolen berichten

Goedemiddag allemaal, 

Als nieuwkomer op dit forum (en nieuwkomer wat betreft fotografie) hoop ik dat ik op de goede plek ben beland voor mijn vragen en hopelijk ook antwoorden. Mijn naam is Gradus, ben 27 jaar oud en naast mijn reguliere baan ben ik ondernemer en eigenaar van een autobedrijf. 

In dit autobedrijf ben ik bezig met het inkopen en verkopen van tweedehands auto's. Een onderdeel hiervan is het maken van een advertentie, en daar horen foto's bij. Op dit moment doe ik dat met mijn telefoon (iPhone 14 Pro) maar ik heb de laatste tijd steeds meer het idee in mijn hoofd spoken om dit anders te gaan doen. De foto's die ik met de iPhone maak zijn niet per se slecht, maar de logistiek laat wensen over. Na een jaar of 4 op deze manier gewerkt te hebben (en ook omdat ik soms slordig ben met het weer verwijderen van de foto's) staan er nu 14.000 foto's in mijn telefoon met privé en zakelijk door elkaar gemixt, de advertentie module geeft de foto's soms op de kop terug en ik moet ze nu toevoegen op mijn telefoon terwijl ik dat liever op mijn computer doe. Kortom, voor mij genoeg redenen om te gaan kijken naar fotograferen met een camera. Maar daar komt het lastige: op internet is veel informatie te vinden over veel verschillende onderwerpen, maar niet hetgeen dat ik zoek. Om mijn zoektocht beter te laten verlopen ben ik op zoek naar mensen die meer verstand hebben van fotografie dan ik.

Context: Als een auto binnenkomt wordt deze klaargemaakt voor de foto (wassen, schoonmaken, soms poetsen) en daarna kan ik foto's gaan maken. Om het bedrijf zo professioneel mogelijk over te laten komen maak ik alle foto's op dezelfde manier, op dezelfde plek en voor 90% in dezelfde volgorde. Er zit dus heel weinig variatie in de foto's die ik maak. De foto's maak ik op zijn verst van ongeveer een meter of 5 van de buitenkant van de auto, tot soms iets dichterbij voor het exterieur, tot sommige foto's van knopjes in het interieur op hele korte afstand van bijvoorbeeld 20 of 30 cm. De foto's zijn altijd bij daglicht, soms wat later op de avond waardoor het wat donkerder is maar nooit echt in het donker. Ook is het altijd droog als ik de foto's maak. De foto's maak ik op dit moment voor een groot gedeelte met behulp van een statief en dat moet straks ook nog gewoon mogelijk zijn. De auto beweegt niet tijdens het maken van de foto's. Voor mij is het belangrijk dat de foto zo scherp mogelijk is en daarmee de advertentie voor de klanten nog beter wordt. Ik moet hieraan toevoegen dat ik niet per se iets te klagen heb over de kwaliteit van de foto's die de iPhone maakt, maar ik denk dat het altijd nog wel een tikje beter kan, en ook een stukje makkelijker door de foto's op een makkelijkere manier op de computer te krijgen en vanaf daar de advertentie te maken. 

Met onderstaande vragen loop ik op dit moment rond: 

  1. Welke camera past bij mij? Er is veel te vinden over welke camera voor welk soort fotografie, maar ik kan niets vinden voor mijn situatie 
  2. Waar kan ik de kennis op doen die ik nodig heb? De camera goed instellen en eventuele lenzen etc heb ik op dit moment geen verstand van en laat ik mij dus graag in opleiden

Jullie hebben bij het lezen van dit verhaal ongetwijfeld meer vragen, laat mij deze gerust weten, als ik iets mis kan ik dat altijd nog aanvullen. Tips and tricks zijn natuurlijk altijd welkom. Bedankt alvast!

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey Gradus, welkom hier op dit sterven na dood forum, 

na je verhaal gelezen te hebben denk ik dat je moet kijken naar een nieuwe systeemcamera met een 35mm lichtsterke lens. 

 

systeemcamera omdat je dan vaak al de keuze kunt instellen dat ze direct in een dropbox map, of elders naar je pc gestuurd worden. geen gedoe met kabels of geheugenkaartjes. 

35mm omdat dat nagenoeg vergelijkbaar is met het zicht van een menselijk ook. wat je door je lens ziet, zie je vergelijkbaaar met ogen.  lichtsterk als in diafragma f2.8, zo kun je savonds nog prima foto's maken met een beetje schemer. 

ook krijg je met dergelijke lensen mooie scherpte diepte. stuur scherp, maar knopjes van je autoradio vallen helemaal weg. 

Anders zou ik voor een 85mm lens kijken. die wordt veel voor portretten gebruikt omdat dergelijke lenzen een erg prettig kijkbeeld hebben. 

 

canon, sony en nikon hebben mooie beginners systeemcamera's en waarschijnlijk ook een prima lens voor je er bij.  Laat je niet wegzetten met een kit lens, die doen wel wat, maar vaak wil je snel wat anders. 

 

laat maar weten wat t geworden is. Succes

goodbye

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...