Ga naar inhoud

Moiré-achtige problemen bij exporteren van RAW-LR naar JPEG


MacWindow

Aanbevolen berichten

Vrijdag een serie foto's gemaakt bij een muziekconcert. Weinig licht en daarom een hoge iso-waarde ingesteld.

De RAW-bestanden in LR bewerkt en dat ziet er naar omstandigheden goed uit. 

Vervolgens exporteer ik de bestanden naar JPEG en dan  ontstaan er bij enkele foto's problemen: op grotere vlakken en zeker in zwart-wit zijn er opeens moiré-achtige vlakken en te lichte plekken te zien, een soort visnet wat over de foto ligt. Automatisch verscherpen en ruisreductie heb daarna uitgezet maar het probleem blijft. Heb het item van 4 oktober over banding gelezen maar dit lijkt toch iets anders te zijn. Wel een Ca20231215Winterconcert-5775.thumb.jpg.f17416a0ff42ebefd2e0462edc1ece37.jpg  non camera met een Sigma 50 mm lens. Maar het is maar een deel van de foto's waar zich dit ongewenste effect voordoet, terwijl de goede foto's onder dezelfde omstandigheden gemaakt zijn. Wie kan mij helpen?

Zie de foto hieronder.

Vr gr Jan Eigenraam

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

4 uren geleden, Stefanie71 zei:

Heb je al geprobeerd om de jpeg in een andere kleurruimte uit te schrijven? Als je van veel kleurruimte ineens naar weinig gaat dan kan ook banding ontstaan

Dank je wel Stefanie en ik heb het gelijk geprobeerd. Standaard staat de kleurruimte bij exporteren op: ProPhoto RGB en dat heb ik gewijzigd in Adobe RGB (1998), sRGB IEC61966-2.1, P3-Scherm en Re.2020. Allen gaven hetzelfde resultaat. Toch moet de oplossing hier wel heel dichtbij liggen denk ik. Ben er nog niet uit. Vr gr Jan

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Kun je ook eens de verscherping compleet op 0 draaien, dan omzetten, bewerken en in de laatste stap ietsjes verscherpen.
ik vraag mij af hoe die er dan bij staat. Het is niet een uitgesneden vergrote foto?
Zit het dus niet in de RAW? interessant probleem
 

Meer van mijn beelden zien? Zie sharpfocus.nl | Fotograaf in Enkhuizen Noord Holland

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 19-12-2023 om 21:46, NienkeWuring zei:

Kun je ook eens de verscherping compleet op 0 draaien, dan omzetten, bewerken en in de laatste stap ietsjes verscherpen.
ik vraag mij af hoe die er dan bij staat. Het is niet een uitgesneden vergrote foto?
Zit het dus niet in de RAW? interessant probleem
 

Dank voor je reactie Nienke en ik ben er direct mee aan de slag gegaan. Het probleem bleef. De kern van het probleem is dat er bij de opnames te weinig licht was. De meeste foto's zijn genomen met de maximale ISO-waarde van mijn camera: 12800 en in de nabewerking moest ik de belichting dan in sommige gevallen nog met bijna twee stops optrekken. Er is bijna niet gecropt.  In sommige gevallen hielp het om ruis toe te voegen of om de donkerste delen te selecteren en daarbij de belichting een stop terug te drukken. Maar het vreemde is dat het beeld er in LRC acceptabel uit ziet maar zodra je de foto exporteert en er een JPEG van maakt er opeens moiré-achtige patronen te zien zijn die de foto ruïneren. Dat er ruis ontstaat als je te weinig licht binnenhaalt dat begrijp ik en dat vind ik ook niet zo erg. In monochrome kan je daar nog wat moois van maken. Maar dat er in de JPEG-versie opeens lelijke patronen te zien zijn is beroerd. Ik heb het idee dat hier wel een oplossing voor is, maar ik zien deze (nog) niet. Vr gr Jan Eigenraam.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Na lang zoeken heb ik de oplossing toch gevonden: bij exporteren naar jpeg verklein ik de bestanden vaak ook direct naar 1.5 of 2 mB. Bij meer dan 90% van de foto's i dat voldoende en voor een vergroting doe ik dat niet. Het viel me op dat ook bij een foto met een strakblauwe lucht (ISO 100 1/125 A5.6) er lelijke kringen ontstonden in de lucht bij het exporteren. Toen ik verkleinen uitschakelde gebeurde dat niet. Daarna de jpeg alsnog verkleind naar 1.5 mB en toen was de foto goed. Dit is voor mij dan ook de oplossing: bij problemen eerst op vol formaat exporteren naar jpeg en dan pas verkleinen. Probleem opgelost!

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...