Ga naar inhoud

Apparatuur voor macrofotografie


Rotofast

Aanbevolen berichten

Hallo experts,

Ik ben op zoek naar apparatuur (fotocamera of goeie kwaliteit macrolens voor de smartphone) die gemakkelijk en snel macrofoto's kunnen maken. Het liefst een device die een besturingssysteem heeft waardoor de foto's gelijk geupload kunnen worden. Ik ben niet bekend binnen de wereld van fotografie dus vandaar deze vraag.

Ter context: Ik werk bij een bedrijf waarbij er onderzoek gedaan wordt op bladluizen en insecten. Hierbij zullen er foto's gemaakt moeten worden van insecten op blad. Ik heb dit o.a. met een macrolens opzetstuk voor de smartphone geprobeerd maar het resultaat was helaas niet zo denderend (blurry aan de zijkanten en niet overal even scherp). De insecten moeten er scherp op staan omdat deze foto's worden gebruikt voor object herkenning. Voor nu heb ik het bij mijn smarthponecamera gehouden maar het liefst heb ik iets wat beter resultaat geeft.

Ik heb wat foto's bijgevoegd die gemaakt zijn met mijn telefoon zonder macrolens met instellingen die macro foto's beter zouden kunnen maken. Het is de bedoeling dat hele bladeren/samples op de foto's staan zo ver dat kan,

Graag zie ik jullie reacties tegemoet! Alvast bedankt!

 

20220421_153254.jpg

20220603_133827.jpg

20220421_144940.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of je met opzetlensjes voor de smartphone de benodigde kwaliteit kunt bereiken die je zoekt, en voor foto camera lijkt het me slim om bij een fotospecialist eens wat te proberen met wat er binnen je budget valt, de meeste compactcameras hebben een macrofunctie en van daaruit kun je naar duur-duurder-duurst (en moeilijk moeilijker moeilijkst voor een beginner) ik zou een onderwerpje meenemen en dan in de winkel wat proberen, als je dan nog twijfelt kun je eventueel ook een camera een paar dagen huren om uitgebreider te testen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of je constant foto's moet maken, anders is er misschien wel een fotograaf met goede macro apparatuur die deze foto's wil maken.

Een grote uitgave doen als het macro fotograferen niet echt je hobby is kan wel maar niet aan te raden !

Dus dat zou het overwegen ook waard zijn denk ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik Rotofast goed begrijp is hij de man die (bijna) dagelijks voor de zaak het veld in gaat om te kijken, waarna ze op de zaak onderzoeken welk beestje het precies is. Ben een leek op dat gebied, maar ben bang dat dat 'm zelfs met een volformaat systeem- of dslr camera niet gaat worden, omdat de beetjes zo klein zijn dat ze maar een fractie van de lens in beslag nemen, zelfs als je er bovenop gaat zitten.

Mijn suggestie: neem een stapel monsterzakjes mee en stop daar stukjes van het aangetaste gewas in. Investeer vervolgens op de zaak in een goede combinatie van camera en microscoop. Ja, dat kost je baas geld, maar als een boer zijn oogst kwijt raakt kost dat de boer ook kapitalen. Met een mobieltje en een microscoop schijn je tegenwoordig ook al een heel eind te komen, maar je opdrachtgever wil natuurlijk waar voor zijn geld: heel mooie foto's. Daarbij: automatische soortenherkenning staat nog in de kinderschoenen. Hoe beter de opname, hoe groter de kans op een correcte herkenning. Voor mij als geïnteresseerde leek in de natuur is het geen drama als een automaat een blinde bij aanziet voor een aardhommel, ik noem maar een rare dwarsstraat. Maar als het jouw broodwinning is om die beestjes uit elkaar te houden, ligt dat anders.  Dan is goed gereedschap gewoon een must.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is een groot verschil tussen close-up en macro, meeste foto's die je ziet zijn close-up.
Macro is feitelijk minimaal 1 op 1 .
Wil je fatsoenlijke en vooral gedetaileerde macro foto's maken ontkom je bijna niet aan een camera al dan niet met tussenringen of beter een macro objectief.
Een 2e hands camera met 6 Mp en een macrolens van 60 of 90 mm voldoet dan al meer dan een telefoon.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

@Rotofast Buiten dat je goed materiaal moet hebben voor een goede macro foto, Heb je zeker de kennis nodig om een goede macrofoto te maken. het is niet zo als met een telefoon klik en klaar is het. Bij macro fotografie heb je maar een hele kleine scherpte diepte en moet je dus een goeie vaste hand hebben om scherpe macrofoto`s te maken. Hier gebruik ik al snel een statief en focusstacking voor, en dit is niet iets dat je snel even op het land doet. Mijn advies zou zijn verdiep je eerst maar eens goed in macro. Er zijn goeie macrolenzen genoeg van 1:1 tot 2.5-5x. Succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later...

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...