Ga naar inhoud

Uitleg over diafragma en diafragmagetal.


renewolf_zoom
 Delen

Aanbevolen berichten

In menige workshop, online cursus, seminar of andere uitleg over het maken van foto's wordt gesproken of het diafragma en het diafragmagetal. Vaak wordt gezegd dat een groot diafragma (opening) wordt aangeduid met een klein diafragmagetal b.v. F2.8 
Wat ik opmerkelijk vind is dat dit eigenlijk niet helemaal juist is maar toch telkens zo wordt uitgesproken. Zuiver gezien is F2.8 of F16 geen getal maar een aanduiding. Als je terug gaat naar de eigenlijke aanduiding is het ook niet F11 maar f/11, uitgesproken als f gedeeld door 11. Eigenlijk is de aanduiding dus een rekenkundige breuk. Daarbij is het nog steeds juist dat een hoger getal een kleiner diafragma aanduidt.

Die f verwijst weer naar de brandpuntsafstand van de lens. Als je die brandpuntsafstand nu invult in de breuk dan is een f/2.0 diafragma-aanduiding bij een 50mm lens dus eigenlijk 50/2,0 = 25mm diafragma. Bij dezelfde lens en een f/22 instelling is het diafragma (de doorsnede van de opening) 50/22 = 2,27mm en dus aanzienlijk kleiner.


 

  • Like 7
Link naar reactie
Delen op andere sites

Om een reactie te plaatsen, moet je eerst inloggen

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...