Ga naar inhoud

MorphoLuna

Lid
  • Aantal items

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    3

Alles dat geplaatst werd door MorphoLuna

  1. Ik zie heel veel naaktfoto's die ik niet mooi vind, maar geef geen commentaar, omdat ik het gevoel heb dat ik met mensen te maken heb met een bepaald ego. De serieuze fotograaf daargelaten, die werkelijke kunststukjes maken zonder te provoceren. Naaktfotografie is een "serieuze" kunstvorm, en ik vind dat je al over een bepaalde mate van ervaring moet hebben om daar aan te beginnen of te tonen. Nu zal ik waarschijnlijk wel bakken met kritiek krijgen, maar dat kan me niet schelen (over ego gesproken, haha)
  2. Negatieve ruimte is het onderwerp benadrukken door de ruimte waarin het onderwerp staat, waarvan ruimte om het onderwerp weinig beeldinformatie bevat, dat kan afleiden tot het onderwerp zelf. Door de "lege" ruimte om het onderwerp, wordt je blik getrokken tot het onderwerp zelf, zeker waneer je het onderwerp op een, voor het oog, aantrekkelijke plek plaatst in de compositie (bv. rule of thirds).
  3. Je hebt gelijk, maar nog zie ik eigenlijk niet veel activiteit in het algemeen. Hier in Delfzijl is ook een fotoclub waar ze elkaars werk beoordelen. Misschien moet ik daar eens een keer aanwaaien. Misschien is het interessant om een foto opdracht te organiseren op dit forum. Bv. elke week of óm de week een opdracht, waarbij men elkaars foto's kan beoordelen. Erg leerzaam voor degenen die net begonnen zijn met de hobby, maar ook voor gevorderden om hun kennis door te geven.
  4. Ik bewerk mijn foto's met een oude Macbook Pro uit 2012 (retina scherm). Ik gebruik Affinity Photo. Het gaat allemaal traag en je hoort de fan af en toe bij HDR samenvoeging maximaal draaien, maar het blijft allemaal werken. Als ik het geld had, dan zou ik een Macbook air of een MacMini (M2 chip) kopen. Ondanks weinig RAM geheugen draaien die computers als een tierelier, óók voor videobewerking. Een MacMini is al verkrijgbaar vanaf 719 Euro. Voor gaming zijn ze ongeschikt. Bij dit Youtube kanaal worden veel benchmarks van Apple producten vergeleken. https://www.youtube.com/@MaxTechOfficial
  5. Foto's beoordelen vind ik zelf ook erg moeilijk. Het is gemakkelijker om een mooie foto te liken, dan kritiek geven op een minder mooie foto, maar wel potentie heeft. De waarde inschatten van een foto heeft naar mijn inziens te maken met een stukje kennis van cultuur en kunst, maar ook hoe je open staat voor hetgeen. Ik kan mij voorstellen dat mensen abstracte of experimentele fotografie helemaal niks vinden, en je moet het ook niet willen pushen. Ik wil ook niet "boven" de amateur fotograaf staan, en zeggen hoe ze het beter moeten doen, met het wijzende vingertje. Een fotograaf die gedreven is om zich te ontwikkelen, weet eigenlijk al wel wat ze zelf fout doen. Niet door kritiek, maar door studie van gevestigde fotografen, en hun eigen werk daarmee vergelijken. Voor mijzelf leer ik veel van de volgende Youtube kanalen: The Photographic Eye: https://www.youtube.com/@ThePhotographicEye Sean Tucker: https://www.youtube.com/@seantuck The art of Photography: https://www.youtube.com/@theartofphotography
  6. Ik ben gebruiker MorphoLuna op Zoom. https://zoom.nl/profiel/morpholuna
  7. Weet je wat?. Ik blijf nog even, haha. Misschien kan ik mijn visie op het vastleggen in beeld anarcheren op deze site, en dat abstracte fotografie óók een manier van kijken naar je omgeving kan zijn.
  8. Ik gebruikte vroeger wel eens een zelfgebouwde diffuser. Dat was een 1-liter ijscobak, waar ik in de bodem een vierkant gat uitsneed dat precies op mijn flitser paste. Van de deksel sneed ik de rand eruit, en die rand gebruikte ik om een stuk tissue-papier op de voorkant van de bak te klemmen. Je kan de bak eventueel dichtplakken met zwarte tape (stagetape) om ongewenst licht tegen te houden.
  9. Mijn eerste foto's waren ook bagger, haha, en deze had ik ook gepost op een oude forum over fotografie. Dat was in de tijd toen ik een Canon 300D had aangeschaft. Deze was net uit in Nederland. Ik had een paar jaar op dat forum gezeten, en door kritiek op je foto's begin je ook zelfkritiek op te bouwen en had veel geleerd. Ik denk dat de meeste fotografen de kneepjes van fotografie zelf geleerd hebben door te onderzoeken hoe anderen het doen. Sommige nemen een cursus om op gang te komen. Gaandeweg ontwikkel je je eigen stijl of niche. Ik ben na al die jaren mijzelf nog steeds aan het ontwikkelen, en de laatste maanden volledig overgegaan van natuur op urban (straat, minimalistisch), en dit soort fotografie wordt naar mijn inziens onderbelicht op Zoom. Je komt dit soort fotografie wel tegen, maar dan wordt soms bv. die ene urbex foto van een verlaten interieur in HDR naar voren gehaald door de redactie. Plaatjes die je als poster in de woonkamer/kantoor kan hangen. Ik mis een beetje "storytelling". De kunst van het fotograferen op een andere manier. Dit zijn bv. foto's die ik van de week geschoten heb, die je niet zo snel aan de muur zou hangen, maar wel een nieuwsgierigheid teweeg brengt vanwege mijn eigen nieuwsgierigheid naar mijn omgeving waarin ik me beweeg:
  10. Ik heb even ongeveer een maand rondgesnuffeld op de site en in het forum, en ik moet zeggen dat het forum op sterven na, dood is. De geposte foto's zijn óf erbarmelijk óf worden door de redactie geselecteerd op commercieel aantrekkelijke foto's, zoals molens in zonsondergang, een vogel vanuit een kijkhut geschoten of een portret in een studio, waarvan de maker al lang gevestigd is in fotografie. Word er een keer een enigszins experimentele foto ge-highlight, dan is het weer zoiets als een lange sluitertijd met een vonkenregen of noorderlicht etc. Ik mis diepgang, bv. klassieke fotografie of een uiteenzetting over de context in een foto zoals compositie of abstracte vormgeving. De inhoud neigt heel erg naar het commerciële en een soort zelfbehoud om de amateur op hun wenken te bedienen. Dus, zeg maar, Tot ziens!
  11. Hetzelfde probleem: MacOS Catalina 10.15.7 Safari v15.3
  12. probeer je ISO-waarde onder de 3200 te houden, en dan heb je nog redelijke foto's. Een iso van 25600 is absurd. Dan doe je iets fout, of je brengt het het onderwerp volledig uit zijn context. Een shoot in een donkere omgeving hoort donker in het eindresultaat te zijn. Als het onderwerp niet goed belicht is, sla je de plank mis. Licht/belichting is het halve werk.
  13. Ik doe de laatste tijd minimaal/straat fotografie, en ik doe tegenwoordig niets meer aan ruis en onscherpte weghalen. Het hoort er voor mij gewoon bij.
  14. Bij gebruik van back-button focus kan het voorkomen dat je foto alsnog onscherp kan zijn. Dit kan te maken hebben met de focus snelheid en/of hunting van de focus. Veel camera's hebben een focus-conformation beep, of een indicator in het scherm om te constateren dat er is gefocusseerd. Bij mijn Fuji camera kan ik een beep instellen bij focus. In het scherm veranderd de focus indicator naar groen. (focus-square).
  15. Ik gebruik eigenlijk alleen maar back-button focus. Dit past beter in mijn stijl van fotografie. Ik doe veel straat en minimalistisch met een vrij grote scherptediepte, meestal F8. Bij straatfotografie maak ik vaak gebruik van de "fishing" methode. Ik zoek een locatie met een goede achtergrond en wacht op een gelegenheid dat er een persoon in die locatie komt. Met back-button stel ik al scherp op de plek waar ongeveer de persoon zich gaat begeven. Nu hoef ik alleen de ontspanknop in te drukken op het juiste moment. Dit voorkomt voor mij "miss-focus". Voor minimalistische fotografie stel ik scherp op het onderwerp met back-button, en kan ik vervolgens rustig mijn compositie bepalen zonder de ontspanknop half ingedrukt te houden. Tevens hoeft de foto voor mij niet ultrascherp te zijn op het onderwerp. Het gaat mij om de compositie en het moment. Als ik kijk naar oude uitgaven van World Press Photo van bv. de jaren 70' (die mijn vader in de boekenkast had staan) is bijna geen één foto ultrascherp, maar het verhaal in de foto sprekend. Toen werd met de hand scherpgesteld. Bijgevoegde afbeelding is niet superscherp op de foto, maar wel met backbutton focus geschoten. Ik liep achter de auto's langs en zag dit persoon. Voordat ik weer terugliep heb ik scherpgesteld op de grond, 2 meter voor mij, om het het hoekje van de bestelbus gekeken en snel de foto gemaakt.
  16. Soms, als ik 1 enkele RAW bestand heb, schrijf ik het weg in 3 bestanden: Gewoon, overbelicht en onderbelicht, en voeg ik het weer samen in HDR, waarna ik nog wat ga sleutelen met belichting, zonder het overdreven te maken. In mijn geval, omdat ik een Fuji camera gebruik, Gebruik ik X-Raw Studio. Deze gebruikt de processor ín de camera om JPEG's te genereren van een RAW file. Hiermee kan ik van de RAW file bv. 3 belichtingscompensaties maken, en deze weer omzetten in HDR in een fotobewerkingsprogramma.
  17. Wanneer de camera in live-view al zwart-wit kan weergeven (bv. Fuji camera's), heb je al een goede referentie voor het eindresultaat. Zelf schiet ik in RAW met kleurprofiel voorvertoning. Files worden opgeslagen in RAW+JPEG. Met zwart/wit voorvertoning zie je duidelijker de contrast in het beeld, en hoe kleuren reageren.
  18. @Bladehans60 Eigenlijk is het mijn eerste post hier, en misschien ook wel een beetje een introductie, inderdaad ? Ik kom uit Delfzijl, provincie Groningen. In die streek maak ik ook de meeste foto's, soms ook in de stad Groningen. Mijn omgeving is eigenlijk niet groot-stedelijk, en ben geneigd om creatief om te gaan met het beschikbare materiaal, en te letten op details. Het wordt dan ook meer dorps-fotografie dan stadsfotografie, maar elke omgeving zijn kenmerken denk ik. Voor mijn geval minder architectonische hoogstandjes op de achtergrond. Ik zit op Zoom: https://zoom.nl/profiel/morpholuna en Instagram: https://www.instagram.com/morpoluna/ Enkele inspiratiebronnen zijn voor mij: https://www.instagram.com/vanheumenrobert/ en https://www.instagram.com/danbaker88/
  19. Hallo beste Zoomers, Ik ben eigenlijk wel benieuwd wie hier veel straatfotografie doet. Ik heb in het verleden veel natuurfotografie gedaan, maar door omstandigheden mijn apparatuur moeten verkopen. Jarenlang zonder camera doorgebracht. 2 jaar geleden had mijn ex een camera aangeschaft in een bevlieging, en mocht ook haar camera lenen. Ik was gewend aan Canon, en zij had een Nikon spiegelreflex, maar al snel had ik het onder de knie. Het maakt niet uit wat voor camera je hebt, zolang je weet wat de basisprincipes van fotografie zijn. Vorig jaar heb ik besloten zelf een camera te kopen. Mijn oogpunt was weer natuurfotografie, en dus viel mijn oog op een Sony alfa 6600 met een Tamron 18-300 lens. De afgelopen maanden verlegde ik mijn interesse meer naar het straatbeeld, en ontdekte al snel dat ik niet echt uit de voeten kon met de aangeschafte apparatuur. Ik wou weer een beetje terug naar eenvoud, zonder te veel in allerlei menu's te duiken. Na onderzoek en veel wikken en wegen heb ik besloten om over te stappen op Fuji. Uiteindelijk had ik een leuk aanbod gezien en een (2e hands) Fuji camera gekocht, samen met een kitlens. Er ging een wereld voor me open. Ondertussen had ik ook geleerd dat je niet perfect hoeft te zijn om een leuke foto te maken. Waar ik voorheen erg zat te focussen op ruis, scherpte en bokéh, ontdekte ik dat het met straatfotografie meer gaat om het moment en hoe je het beleefd. De laatste tijd ga ik zonder intenties "de straat" op, en aanschouw hetgeen voor mijn ogen gebeurt. Vanuit die rust zie ik vaak bepaalde gelegenheden wat ik verder kan uitwerken. het zijn niet altijd mensen die ik fotografeer. Ik vind de invloedssfeer waarin de mensen zich begeven net zo belangrijk, en dan kijk ik naar details, vorm en kleur. Er valt zo veel te ontdekken binnen het hele spectrum van straatfotografie. Iedere keer ontdek ik weer wat nieuws wat voorheen aan mijn oog ontvallen was. Binnen de straatfotografie zie ik mijzelf meer als een "visser" dan een "jager". Ik zoek een scenario waar zich wat kan afspelen en wacht op het moment, en in die zoektocht kom ik vaak wat meer abstracte dingen tegen binnen de invloedssfeer van de mens. Mijn vraag: Wat is je motivatie om straatfotografie te doen, en welk aspect binnen het spectrum doe je graag? Onderstaande foto's vormen mijn drijfveren: (een plaatje zegt meer dan woorden, haha)
  20. Je zou Google Maps kunnen gebruiken in sattelite view. Stel voor jezelf een actieradius in (bv. 50 Km), en observeer de kaart naar interessante (bos)percelen of water. Gebruik streetview om de omgeving te bekijken. Plan een paar percelen in die je in een dagdeel kan bewandelen. Ga dan lekker wandelen zonder de intentie om foto's te maken. Zonder drang neem je de omgeving beter in je op. Kom dan later terug, in de bv. de gouden uurtjes en de natuur ontwaakt. Je kent de omgeving dan al een beetje en heb je een idee waar je moet zijn om foto's te maken. Je kan tevens (met mobiele telefoon) pins zetten in google maps bij de leuke plekjes. Dit geldt hetzelfde een beetje voor architectuur. Over het algemeen: Verruim je blik, neem de ruimte om je heen waar, en van daaruit werken naar meer gefocuste onderwerpen.
  21. Fujifilm X-T20. Leuke camera voor straatfotografie, en 2e hands erg goedkoop.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...