Ga naar inhoud

Welke camera (met compact formaat) met welke lens?


vgroenewoud

Aanbevolen berichten

Goedendag,

Ik ben mij aan het oriënteren om een camera aan te schaffen. Ik ben geen professioneel fotograaf, maar wil uiteraard wel zo mooi mogelijke foto's schieten die ook nog scherp genoeg zijn om bijvoorbeeld op groot formaat aan de muur te kunnen hangen. De foto's die ik wil gaan maken, zijn voornamelijk reisfoto's. Het gaat hier dus niet om een specifiek doel, daar het kan gaan om natuur, landschap, portret, etc. Daarnaast wil ik ook een goede lens hebben, om te kunnen gebruiken voor wildlife (in Afrika). Hierbij is een goede zoom van groot belang.

Om het nog moeilijker te maken, wil ik het graag zo compact mogelijk houden. Dit omdat het fotograferen tijdens de reis een bijzaak is. Hierdoor dient het bij voorkeur makkelijk mee te nemen te zijn.

Zelf heb ik wat onderzoek gedaan en ik kom uit bij de:
- Sony A6000 + 16-50mm
Hieraan zal zeker nog een lens (of 2) aan moeten worden toegevoegd om het toestel te kunnen gebruiken voor de zaken die ik hierboven heb omschreven. Welke zouden jullie mij adviseren (en waarom)?

Mocht je een andere compacte camera adviseren, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag. 

Alvast dank voor eventuele tips!

Groet,
Vincent

aangepast door vgroenewoud
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • vgroenewoud wijzigde de titel naar Welke camera (met compact formaat) met welke lens?

Zat even op het verkeerde pad, dacht aan compactcamera's, maar die heb je tegenwoordig ook als bridge met flinke telezoom die forser zijn dan deze camera. Op zich is zo'n camera voor jouw doel trouwens niet verkeerd. Compacter dan de combi van de A6000 met een aantal lenzen en (belangrijk als fotografie bijzaak is) je hoeft niet iedere keer tijd te besteden aan aan het verwisselen van lenzen. Dit is veel meer point en shoot.

De keuze is reuze. Zelf heb ik een sony rx10 IV, met een relatief beperkt zoombereik van 24 tot 600 (maar evt kun je een foto altijd nog croppen) en een voor een compactcamera grote sensor (altijd nog kleiner dan in de camera die jij op het oog hebt). Je kunt ook naar een Nikon P1000, met een jouw doel wellicht heel handig, duizelingwekkend zoombereik van 24 tot 3000 mm, maar wel een nog kleinere sensor. Persoonlijk heb ik zo mijn bedenkingen bij dat telebereik (leuk, maar uit de hand schieten bij 3000 mm lijkt me een recept voor bewogen foto's), maar er zijn mensen die dat probleem totaal niet zien... 

Die A6000 lijkt op zich overigens  een prima ding te zijn, maar het is wel een model dat inmiddels negen jaar oud. De ontwikkeling van de techniek is inmiddels met zevenmijlslaarzen voortgeschreden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

welkom hier op t forum.doe je ook nog een voorstel rondje? 

 

Eigenlijk wil je een alleskunner, voor weinig geld en waarschijnlijk ook het liefst direct foto's die vergelijkbaar zijn met David Yarrow, Stefan van Fleeteren, Helmut Newton en anderen?  Een goede fotograaf hoeft niet duur materiaal, die maakt de beste foto's met minder goede camera's

ik zou een systeemcamera nemen met ongeveer 24-70 en 70-200 lens. dan ben je voorzien in alles. Beide lichtsterk f2.8, lenzen koop je maar 1 keer dus niet op bezuinigen. 

  • Like 1

Be the writer of your own story

My linktree

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank allemaal voor de reacties en de opties voor de camera's en lenzen. Ik ga als deze opties eens bekijken! 

Ik merk al wel dat ik echt geen verstand heb van de soorten camera's en lenzen, aangezien ik geen idee heb wat nu het verschil is tussen een 24-70 en een 70-200 lens. Of een lens van 24 tot 3000mm. Op dit moment gebruik ik een (eenvoudige) compactcamera Panasonic Lumix DC-FZ82, echter wanneer ik hiermee inzoom en de foto's goed bekijk, zie je nog altijd witte spikkels. Geen idee of dat door de lens komt of door iets anders in de camera, of simpelweg door mijzelf. Vandaar dat ik nu aan het rondkijken ben naar de mogelijkheden qua camera + lens. Mocht ik dan een goede camera hebben en het gaat nog steeds mis, dan weet ik dat ik het probleem bij mijzelf moet zoeken. 

En uiteraard wil ik zo mooi mogelijke foto's maken, maar ik weet ook dat ik geen professional ben. Ik verwacht daarom ook zeker niet dat de ene na de andere topfoto eruit komt rollen, maar zo nu en dan een (voor mij) meer dan mooie foto, zou top zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

die witte spikkels die je noemt, heet ruis. dat is iets dat optreedt wanneer je iso omhoog schiet. duurdere camera's kunnen hier beter mee omgaan dan minder goede camera's. Wanneer je minder lichtsterke lenzen hebt, zal de camera eerder de iso opschroeven. Vooral in donkere situaties zal je dit merken. (binnen, avond, schaduw) Ruis is iets anders dan 'korrel' bij analoge fotografie en wat men in nabewerken nog wel eens wil simuleren. 

Uiteindelijk is het wat je er zelf van vind. De een vind ruis geen probleem, de ander gooit zn foto's direct weg bij constatering.  

Ik heb even vlot naar je panasonic gegoogled. Hoe deze zich gedraagt bij hogere iso waardes weet ik niet, maar je lens is van f2.8 ingezoomd naar f5.9 uitgezoomd. 

Ook de grootte van de sensor is hierin een factor. 

image.png.398ca7c6a31ddf823f6af4fdd5414a26.png

 

35mm is full frame en vergelijkbare grootte als een oldskool 35mm negatief.  De camera die jij noemde is volgens mij een 1/2.3" inch, Qua oppervlakte zo'n 40 keer kleiner (globaal) dus veel minder sensors om informatie op te slaan en een foto van te maken. 

Iedere systeem camera of dslr is sowieso beter dan wat je nu hebt. Dus nu nog niet direct de slechte foto's bij jezelf neerleggen, maar in eerste instantie je materiaal de schuld geven. 

 

je zegt een sony a6000. Even gezocht maar ik kom bij de mensen uit Urk uit op een a6100 voor globaal 850 euro. Voor dat geld zou je best wat goeds in huis kunnen halen. Een vergelijkbare optie is een canon M50. Of wellicht is tweedehands systeem of dslr een optie.  Ik zou voor dat laatste gaan. met een goede lens er bij. voor genoemde reis en fotografie een bereik van ongeveer 20 tot 100mm 

 

succes en laat even weten wat t geworden is. 

 

 

Be the writer of your own story

My linktree

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die panasonic staat inderdaad niet bekend om zijn geweldige ruisonderdrukking. 
<quote van DPReview>

Image quality is not the FZ80's strong suit, though to be fair, that's the case for most of the cameras in this class. While colors are pleasant and subjects sharp, noise reduction is heavy in JPEGs, resulting in a lot of detail smearing (the strong sharpening just amplifies this issue). Shooting Raw allows you to tone down the noise reduction, though don't expect a huge improvement.

<unquote>

Iets anders. Die Panasonic heeft een zoombereik tot (omgerekend naar fullframe) 1200 mm. Topic starter wild fotograferen. Als je een vergelijkbaar telebereik wilt hebben op een Sony A6XXX of vergelijkbaar, zul je ook een flinke investering in lenzen moeten doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...