Ga naar inhoud

Instellingen of toch maar naar Specsavers?


martinnemans

Aanbevolen berichten

Goedemorgen,

jaren geleden een Nikon D7200 (DX) met een Nikkor AF-p 70-300/4.5-5.6 (FX) aangeschaft. Lens heeft redelijk lang "in mijn tas" gezeten, maar sinds kort weer op de body. 
Vanwege de lange periode van niet gebruikt heb ik deze combinatie laten calibreren bij de plaatselijke fotohandel.
Kan nu niet direct zeggen dat ik blij wordt van de scherpte. VR op sport, auto ISO tot 800, sluitertijd 1/2000 of sneller (in S-mode, waardoor de camera het diafragma bepaalt en deze dus uitkomt op 5.6, bij 300mm). Ik schiet in raw en op het display (in jpg), ziet het er wel aardig uit, maar op de laptop (met gecalibreerde externe monitor), in zowel Photoshop elements als NX Studio  (van Nikon), krijg ik geen warme gevoelens over de scherpte. Ik weet ook niet zo goed hoe ik dit moet aanpassen. Moet er wel bij vertellen dat:
- de ingebouwde teleconverter aan stond (waardoor 4800x3200 in plaats van 6000x4000)
- de meegestuurde foto is een NEF welke als JPG is opgeslagen. Ik heb de foto ingeladen in PE2018 en direct opgeslagen als jpg, geen bewerkingen verder.
 Kan/wil iemand mij de goede kant op sturen of ligt het aan mij en moet ik naar de opticien?

Duif1.jpg

aangepast door martinnemans
spel/schrijf fouten
Link naar reactie
Delen op andere sites

Lastig te beoordelen in deze kleine versie (althans klein zoals zoom het toont (en mijn ogen zijn de jouwe niet). Zoals ik het zie is de foto wel scherp, maar ligt de scherpte op de vleugel l en de tak, net niet op het oog.

Paar vragen:

Heb je ter vergelijking ook een foto van voor je de lens liet calibreren? Zie je dan verschil?

Krijg je met andere lenzen wel foto's die voor jouw gevoel lekker scherp zijn?

Is dit de enige plaat die niet helemaal lekker is?

Als je er meer hebt en je kunt dan ook nog verschillen met andere lensen en pré-calibratie laten zien, zou ik gewoon teruggaan naar die fotozaak en vragen om het even over te doen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik twijfel over scherpte (of dat ik de dioptrie van de zoeker wat moet bijstellen) dan zet ik de boel op statief gericht op een vast punt met lekker veel structuur (spijker in baksteen wand in mijn geval) en dan maak ik een serie, af (met 1 punt in het midden op de spijker dus), handmatig door de zoeker en handmatig met live view. De af foto zou als lens en camera in orde zijn perfect scherp moeten zijn (zo niet dan moet dat nagekeken), is de foto door de zoeker niet scherp dan moet ik de dioptrie aanpassen en is het via live view niet scherp dan moet ik aan de leesbril. Je kunt ook speciale kaarten kopen (of zelf printen en knutselen)  ggogle maar eens op 'autofocus testkaart' 

  • Like 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor jullie reacties. Ik ben er uit. Na het testen met een statief, een testkaart, 5 batterijen op rij onder een hoek van 45 graden en een spijker in de muur en wat fotos in LiveView: :
AF mode D9 werkt voor mij niet (meer)!. Als ik zelf de sluiterknop indruk en ik let goed op mijn ademhaling, gaat de body (en dus de lens) iets naar beneden (voor mijn gevoel minder dan 1 mm, maar dat zal zich op 300 (crop: 450)mm wel vertalen in een veel grotere uitslag).

De D9 (soort groep AF) zorgt er dan kennelijk voor dat de tak ipv het oog scherp wordt (of is dat onzin wat ik nu zeg?). Als ik de camera instel op AF-s (single point) en ik richt op het object (in dit testval de spijkerkop) dan kan ik zelfs met 1/640 uit de hand nog scherpe foto's maken. 

Peter en Staefanie, dank voor jullie nuttige aanwijzingen. Begon al behoorlijk te twijfelen aan die 70-300.

  • Like 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...