Ga naar inhoud

Welke camera voor natuurfotografie? Beginner


mai_maikel

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Op dit moment heb ik nog geen camera, maar ik ben mij er in aan het verdiepen. Het lijkt mij erg leuk om een wild edel hert goed op de foto te krijgen.
Ik woon aan de rand van de Veluwe, dus dat zit mij mee. Wat niet mee zit is dat ik praktisch geen ervaring heb in fotografie.

Vandaar dat ik mij afgelopen dagen aan het verdiepen ben geweest in welke camera bij mij zou passen. Aan de ene kant ben ik wat wijzer geworden, maar aan de andere kant ook 
weer genoeg nieuwe vragen. Ik heb om het voor mijzelf simpel te houden (althans, dat hoop ik) mij gefocust op het merk Nikon. Qua budget wil ik onder de €1000 blijven, liever rond de €500.

Bij Nikon kom ik veel verouderde camera's tegen. De Nikon d5600 spreekt mij op 1 of andere manier aan. Maar ik zie dat deze uitkwam in 2016. hoe erg is dit in de fotografie wereld?
In de techniekwereld is dat dus oud. Nieuwe camera's zijn vaak enorm duur en zie ook dat het vaak systeem camera's zijn. Spiegelreflex heeft gevoelsmatig mijn voorkeur.

Enkele vragen:
- Is er een instap spiegelreflex camera van Nikon?
- Sommige body's hebben beeldstabilisatie, sommige lenzen hebben dat. maakt dat nog veel uit? 

Overigens maakt het mij niet heel veel uit qua merk, maar heb liever een wat bekender merk zodat het allemaal goed werkt. 

Alle info is welkom!

 

Groetjes Maikel 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welkom.

Ben geen specialist, maar vast een paar opmerkingen.

- Voor wildfotografie zou ik ipv spiegelreflex een systeemcamera kiezen. Maakt minder geluid, want ze hebben geen op-/neerklappende spiegel.

- Houd er in je budget rekening mee dat je ook objectieven nodig hebt. Zeker met wildfotografie heb je flinke, dure telelenzen nodig. Je kunt de kosten een beetje beperken door te kiezen voor aps-c ipv fullframe, dan profiteer je van de cropfactor.

- Nieuwere camera's hebben vaak een wat hogere resolutie (voordeel bij wildfotografie: als het dier toch nog wat ver weg is, kun je achteraf een uitsnede maken) en de autofocus wordt steeds beter. Sommige camera's kunnen tegenwoordig probleemloos de ogen van dieren herkennen.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin met een dergelijk budget met het kijken naar goed glas. Als beginnerstelezoomlens kijken of je (canon georienteerd) een 100-400 kunt krijgen, die zijn goed en tweedehands nog redelijk betaalbaar. 

Welk merk je kiest is aan jou. Ervaring leert dat wanneer je eenmaal voor canon kiest, je niet gauw overstapt. Te duur door de vele investeringen. 

Canon of nikon zijn in mijn ogen nog altijd de marktleiders. Alle andere merken zijn ook goed, maar canon en nikon hebben zich bewezen op de noord en zuidpool en alles er tussen. Systeemcamera's en camera's van andere merken laten daar nog wle eens afweten. (ok, hoevaak kom je op de noordpool.. maar het is maar om aan te geven)

Als camera zou je kunnen kijken naar een tweedehands canon 80d, of 70d. Dan heb je een cropsensor, wat inhoudt dat je je brandpuntsafstand met 1.6 moet vermenigvuldigen. (100mm wordt 160mm) 

je stabilisatie verhaal.. nog nooit naar gekeken eigenlijk. Ga uit van stab op je lensen, dat hebben de meesten. je zou het op de camera altijd uit kunnen zetten. 

instapcameras zullen er van alle merken zijn. ik ben niet thuis in de camera's van nikon (apple - windows vergelijking) Canon heeft modellen uit de 1000 reeks, de hondertallen en tientallen. Dit zijn in die volgorde beginners tot semi-professioneel. Ga je voor de getallen onder de 10, dan heb je professionele camera's (5D, 1D-x, 6D)etc uiteraard ook met prijskaarten. 

Kies de camera die het best bij jou budget past. Daar mag je dan ook vergelijkbare kwaliteit foto's van verwachten. 

dat gaat je onder de 1000 euro zeker lukken. succes

aangepast door darka

goodbye

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op versus.com kun je ook camera's en lenzen van een ouder type op eigenschappen met elkaar vergelijken. Die puntenscore moet je dan maar even vergeten omdat de modernste en duurste camera's en lenzen bij jouw budget onbereikbaar zijn (net als voor vele andere hobby fotografen). 

Zo zou je de Canon 80D kunnen vergelijken met de Canon 7D. Dat kan natuurlijk ook met andere bekende merken.

Spiegelreflex camera's worden veel ingeruild bij aankoop van moderne systeemcamera's, dat maakt dat binnen jouw budget veel aanbod bestaat.

Het is nog altijd zo dat de fotograaf de foto's maakt, niet de camera (naarmate je meer ervaring krijgt kun je wel beter gebruik maken van de eigenschappen van een camera). 

Goede Canonlenzen zijn ook gebruikt vrij prijzig. Overweeg een gebruikte EF lens van ander merk. 

Ik fotografeer met camera en lenzen van Canon. Succes met de oriëntatie. Zo'n eerste aankoop is best wel spannend. 

 

Kijk op zoom.nl: gietjedo

Link naar reactie
Delen op andere sites

De spiegel loze Nikon Z serie is net zo goed als de Nikon D serie, ik ga vanuit dat het bij Canon ook zo is. Een Nikon Z30 met een simpele kitlens kun je nog onder de €1000 kunnen krijgen, als wat beter zoekt een Nikon Z50 ook nog wel. Als je wild op de foto wil zetten heb je toch iets van een telelens nodig en dan ga je onder de €1000 niet redden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grietjedo heeft het dan wel over Canon, maar versus werkt net zo goed voor andere merken, het houdt de specs van de verschillende camera's naast elkaar en dan kun je kijken welke voor jou beter uit komt op elk onderdeel. je kan dan de Nikon d5600 die je op het oog hebt vergelijken met bv een uit de z serie die binnen je budget valt. Als je nu al weet dat je voor wild fotografie wilt gaan dan zou ik toch rekening houden met een extra telelens (300 mm en meer) naast een all round basis lens (bv een 24-70 mm) als je nog niet helemaal zeker bent zou ik het eerst bij een all round lens houden en bekijken welke vorm van fotografie je meest interesseert.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wellicht is de Panasonic G80 met een 14-140mm lens wel iets voor jou. Dan zit je zo rond de €890,-. Voordelen hiervan zijn onder andere: de uitbreiding in de toekomst naar betere/andere lenzen zijn mogelijk en door de cropfactor van 2 heb je direct een 28-280 lens bij je. Een veelzijdige beginners lens. 

? Eyes like a shutter, Mind like a lens ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alles goede tips. Heb me ingelezen wat een cropfactor is. Was er niet bekend mee. Klinkt als een groot (betaalbaar) voordeel voor mij. Mijn doel is ook niet om prijzen te winnen maar gewoon plezier te hebben en met een doel het bos in te gaan.

Ik kreeg als tip de panasonic lumix fz1000 ii. Opzich ziet die er goed uit als start camera. Alleen kan je geen lenzen bij kopen later. 
 

De G80 heeft dat wel. Daarbij lees ik dat die spatwaterdicht is. In hoeverre wordt daar op gelet? Mij lijkt dat een veel fijner idee, al zie ik dat lang niet alle camera’s dat hebben. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, voor alles is wat te zeggen. Het is jouw geld, jouw budget jouw keuze. Dit soort topics kunnen heel lang worden omdat iedereen zn pleidooi over de pro's en con's kwijt kan.

spatwaterdicht is makkelijk, niet meer dan dat. electronica en water gaan niet samen. dat is wat ik er over kwijt wil (heb een waterdichte 5dmkIII en 1dxmkII maar neem t risico niet)

goodbye

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik ben het met Gietjedeo eens, vooral wanneer men zich aan het oriënteren is binnen de camera/ objectieven markt, kan ik je aanraden om met  occasions te beginnen, vooral wanneer het jou eerste camera  en objectief zal zijn  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je twijfelt over camera of objectieven kun je dit ook huren en kijken wat je het best ligt.

Maar voor goede natuurfotografie ga je er met uw budget niet komen. Een telelens hoort bij het materiaal en dat kost wat. Tweedehands kan maar dat geniet mijn voorkeur niet.

Het objectief is belangrijker dan het fototoestel, maar je kan uiteraard geen duur objectief op een goedkoop fototoestel zetten.

 

aangepast door RonnyDB

“Welke van mijn foto's is mijn favoriet? Degene die ik morgen ga nemen.”

Link naar reactie
Delen op andere sites

11 uren geleden, RonnyDB zei:

Het objectief is belangrijker dan het fototoestel, maar je kan uiteraard geen duur objectief op een goedkoop fototoestel zetten.

Ik weet niet helemaal of ik het daar mee eens ben. Mijn Canon 2000d (instapmodelletje) accepteert wel degelijk mijn 70-200 f2.8 bakbeest. Een goedkoop fototoestel mist veel functionaliteit, maar werkt wel.

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

12 uren geleden, RonnyDB zei:

 

Het objectief is belangrijker dan het fototoestel, maar je kan uiteraard geen duur objectief op een goedkoop fototoestel zetten.

 

Op mijn Nikon D3200(een instappertje) uit 2013 kan gewoon een duurdere lens op. Zoals @vBartheld al vermeld mist je bij de goedkopere camera's functionaliteit, je ziet zelfs op een goedkopere camera het verschil tussen een goedkopere lens en een duurdere lens. Uiteindelijk bepaald de gene die de camera bediend hoe de foto word, camera met lens is maar gereedschap.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

5 uren geleden, vBartheld zei:

Ik weet niet helemaal of ik het daar mee eens ben. Mijn Canon 2000d (instapmodelletje) accepteert wel degelijk mijn 70-200 f2.8 bakbeest. Een goedkoop fototoestel mist veel functionaliteit, maar werkt wel.

Ik veronderstel dat het wel kan maar al snel overkill is. Al dat binnen dit budget niet zo snel een probleem zijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk is dit overkill ☺️ Het ging mij ook eerder over het woord 'uiteraard'. Klinkt alsof het vanzelfsprekend is dat je een dure camera moet hebben om goede objectieven te kunnen gebruiken. Ik gebruik mijn 2000d ook niet met mijn grotere objectieven, gewoonweg omdat ik een betere camera heb en omdat de 2000d een stuk lichter is dan de objectieven, waardoor hij wel erg frontheavy wordt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

53 minuten geleden, vBartheld zei:

Natuurlijk is dit overkill ☺️ Het ging mij ook eerder over het woord 'uiteraard'. Klinkt alsof het vanzelfsprekend is dat je een dure camera moet hebben om goede objectieven te kunnen gebruiken. Ik gebruik mijn 2000d ook niet met mijn grotere objectieven, gewoonweg omdat ik een betere camera heb en omdat de 2000d een stuk lichter is dan de objectieven, waardoor hij wel erg frontheavy wordt. 

Ah, now we're talking, nu snap ik het probleem. Maar is dat niet sowieso iets met dat heel mooie glaswerk? Ofwel je bevestigt zo'n lens ipv je camera op je statief, ofwel je ondersteunt die lens met je hand als je uit de hand kiekt....

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt allen voor het meedenken. Veel aan gehad.

Ik heb een 2e hands Panasonic Lumix G80 kunnen kopen. Ben mij nu aan het oriënteren hoe hij precies werkt en binnenkort een 100-300mm lens halen denk ik.
Ik kende de 'cropfactor' niet, gelukkig nu wel. Scheelt in lens ook heel wat geld dat het x2 is. 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...